JUDO (cselgáncs) TÖRTÉNETE


A "ju" szó jelentése, "természetesnek lenni", észszerűen viselkedni. Tehát a természet törvényszerűségeinek megfelelően cselekedni.
A "do" szó "tökéletesített módszer", "szellemi utat" jelent. Szó szerinti fordításban "lágy művészet".
Találó a magyar elnevezése is: cselgáncs. A szóösszetétel első része "csel", a gondolatiságra, a szellemiségre, a "gáncs", a fizikai képességekre: erő, gyorsaság, ügyesség stb. utal.

Jigoro Kano (1860-1938) a Kodokan-Judo megalapítója, ami tulajdonképpen a fizikai, szellemi erő együttes kifejlesztésének a leghatékonyabb módja: Megfelelő szellemiség nélkül a technikai, fizikai felkészültség hiábavaló.

Jigoro Kano korának legkiemelkedőbb jujitsu mestereitől ( Fukuda, Masomato, Ikulo ) tanult. Ezekből a leghasznosabb ismereteket vette át, kihagyva a testi épségre veszélyes elemeket, és megalkotta a modern judo-t. Nagy gondot fordított a biztonságos eséstechnikák megtanítására. 1882-ben, 22 évesen megalapította a Kodokan Intézetet.
A kodokan jelentése: iskola a módszer tanulmányozására.
Induláskor 12 tatamin gyakoroltak a tanítványok. 1934-ben 514 tatamin folyt az oktatás.
A judot, speciális öltözetben gyakorolják. A judogi részei: nadrág, kabát, öv. Ez utóbbival jelölik a technikai képzettségeket.

A judo alapja a tisztelet. Ezért a terembe belépéskor és küzdelem elején, meghajolnak a judokák. Térdelésben is üdvözölhetik egymást a judokák.

Japánban a testnevelés órák keretén belül is folyik a judo tanítása, az igazolt versenyzők száma pedig meghaladja az 5 milliót.

  • 1951-ben az Európai, 1956-ban a Nemzetközi Judo Szövetség alakult meg. Az első világbajnokságot 1956-ban, Tokióban rendezték. 1964-ben ugyanitt vált olimpiai sportággá. 1980-ban rendezték New York-ban az első női világbajnokságot.
    Magyarországra 1907-ben Szemere Miklós kultuszminiszter meghívására érkezett Sasaki Kichisaburo mester, hogy judo-t oktasson.
  • 1928-ban Vincze Tibor tartott rendszeresen edzéseket.
  • 1952-ben megalakult az első Országos Cselgáncs Szövetség.
  • 1958-tól tagjai vagyunk az Európai Judo Szövetségnek.
    Miskolcon a judooktatás anyaegyesületét az MVSC. jelenti.
  • 1998 - tól az utánpótlást a Miskolc Városi Sportiskola biztosítja. ( MISI ). Serdülő, ifi kortól a nevelés továbbra is az MVSC - ben folyik.
A judo lényege állásharcban: elgáncsolni, eldobni vagy hajítani az ellenfelet, ami - a kivitelezéstől függően - különböző pontokra értékelhető.
A judo lényege földharcban: az ellenfél legyőzése leszorítással ( hátán megtartása ), fojtással ( nyaki artériáknál ), karfeszítéssel ( könyök izületben ).

A judo nem pusztán sport.
Egy olyan testkultúrát, mozgáskoordinációt fejlesztő rendszer, ami egy hatékony, célirányos önvédelmi formán alapul.

Hosszú évek gyakorlása után, magasabb szinten már a dobásokat, fojtásokat, leszorításokat, karfeszítéseket a judo berendezi az ütések a rúgások védésével visszatámadással összefüggő rendszerbe.

2019.02.11.
Regionális Diákolimpia Miskolc 2019.02.09.
MVSC-MVSI eredmények: TOVÁBB »
2018.10.22.
Diák A, B Országos Bajnokság, Szombathely, 2018.10.21.
A klubok közötti versengésben az MVSI judokák az éremtáblázat első helyén végeztek!

Az MVSI sportolói az alábbi helyezéseket érték el: TOVÁBB »
2018.09.28.
Verseny Egerben
XVIII. TÓTH PÉTER Emlékverseny Országos JUDO Rangsorverseny, 2018. szeptember 15.
Közel 400 fő versenyző indult. Az MVSC-MVSI versenyzői megnyerték a Diák- és a Serdülő korosztályban is a klubok közötti versenyt.
TOVÁBB »
további híreink »